10 szabály a legjobb testápoláshoz. Légy gyengéd a bőrödhöz!

A bőrnek ápolásra és odafigyelésre van szüksége ahhoz, hogy hibátlanul nézzen ki. Pusztán lemosni vagy sok testápolót szétkenni a testen nem elég. Hogyan ápoljuk a bőrt? Íme 10 szabály, amit mindannyiunknak követnie kellene.

1. Minden egyes nap intenzíven hidratáld a bőrödet.

Az emberi test több mint 75%-a vízből áll. Ezért a bőrnek minden egyes nap szüksége van egy kis nedvességpótlásra, mivel folyamatosan vizet veszítünk. Ezért valóban kifizetődő olyan anyagokban gazdag hidratáló szérumokat, krémeket és testápolókat használni, mint a hialuronsav, karbamid, méz vagy aloe, amelyek természetes összetevők és a vizet a bőr legbelsőbb rétegeibe szállítják.

2. Egész évben használj fényvédelmet.

Az UV számos veszélyt jelent bőrünkre. Felgyorsítja az öregedési folyamatot azáltal, hogy károsítja a kollagén- és elasztinrostokat, amelyek a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelősek. Ezért a naptej elengedhetetlen, de nem csak nyáron. A napfény tavasszal, ősszel és télen is ugyanolyan rossz hatással van bőrünkre.

3. Ha lehet, zuhanyozzunk, ne fürödjünk.

Vicces tény, hogy a zuhanyozás bőrbarátabb, mint a fürdés. A kiszáradás nagy valószínűséggel jelentkezik, ha hosszan fürödsz, különösen, ha a víz forró. Ha tehát fürödni kell, használj langyos vizet és ne maradj túl sokáig.

4. Válassz enyhe mosószereket.

Ha már a zuhanyzásnál tartunk, megfelelő termékeket kell választanunk. A bőr nem szereti a durva mosószereket, amelyek irritálják és kiszárítják, károsítják a hidrolipid-réteget. A gyengéd szappanok és az SLS-hez hasonló anyagoktól mentes mosószerek sokkal jobbak. Minél enyhébb, annál jobb.

5. Gyengéden törölközővel szárítsd meg, ne dörzsöld.

Zuhanyzás után ne feledd, hogy a bőrödet a megfelelő módon szárítsd meg. Ismét, a gyengédség kifizetődő. A túl erős dörzsölés irritációhoz vezethet és felgyorsíthatja a nedvességvesztést, míg a gyengéd törölközőszárítás jót tesz a bőrnek.

6. Télen védeni kell a bőrt a hideg ellen.

Mikor veszíti el a bőr az értékes vizet? Télen, amikor csökken a hőmérséklet és igazán fagyos. Távol kell tartsuk az irritációt és a szárazságot. A meleg ruhák tehát nemcsak melegen tartanak és megakadályozzák a megfázást, hanem segítenek a bőr ápolásában is.

7. Táplálkozzunk egészségesen és kiegyensúlyozottan.

Kezd elterjedni a gondolat, hogy az egészséges táplálkozás a bőrápolás része. Ez jó dolog, mert amit eszünk, az hatással van a jó megjelenésünkre. Napi öt adag zöldség úgy hangzik, mint valami olcsó marketingszlogen, de valójában értékes vitaminok és ásványi anyagok forrása a bőr számára.

8. Igyál több vizet és kevesebb egyéb italt.

Írhatnánk egy esszét a víz jótékony hatásáról a bőr egészségére. A hidratáló termékek alkalmazása mellett elegendő mennyiségű vizet kell innunk. Minimum napi két liter az alap ahhoz, hogy egészségesek legyünk és a bőrünk a lehető legjobban nézzen ki.

9. Megfelelő mennyiségű alvás.

Ha nem alszunk eleget, nincsenek olyan termékek vagy kezelések, amelyek rendbe hozzák a bőrünket. Azonban nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mennyi ideig alszunk. Az alvás minősége is számít. Ha problémáid  vannak az elalvással, gyakori ébredésekkel vagy felületes alvással, az nem jelent jót. Jó, ha javítasz az alvásodon, hogy egészségesebb legyen a bőröd.

10. Mondj le a dohányzásról és más rossz szokásokról.

Mondj le a cigarettáról, igyál kevés alkoholt és hagyj fel más rossz szokásokkal. Bármelyikről is beszélünk, mindegyik károsítja a bőrt. A dohányosok bőre sokat szenved, fakó és száraz lesz. Ez felgyorsítja az öregedést, amit nem akarsz, igaz?