Hogyan regeneráljuk a bőrt és a hajat a nyár elmúltával? A megfelelő bőr és hajápolás ősszel

Míg a test és a lélek a nyári vakáció után általában nagyszerű állapotban van, a bőr és a haj állapota ezzel ellentétben nem a legjobb. A bőr száraz, megvastagodott és rugalmasságát vesztett, a felső bőrréteg elkezdett lehámlani, a test szürkés színt kap, és elszíneződött, törött kapillárisokat és a napsugarak okozta pigmentációs foltokat látunk rajta. A haj száraz és törékeny. Szerencsére ezek a változások nem tartanak örökké. Lássuk, hogyan kellene kinézni az arcunknak és a hajunknak a nyári szünet után, és hogy milyen kozmetikumokkal javíthatjuk az állapotukat. Fedezzük fel, hogyan állíthatjuk helyre a bőr és a haj természetes fényét és egészséges színét.

A bőr hámlasztása a nyár elmúltával

Az első dolog, amit meg kell tenni a nyári szünet után, az a bőr hámlasztása. Sok nő azért nem csinálja, mert attól fél, hogy a csodás barnasága hamar elillan így. Ráadásul sokan úgy döntenek, hogy elmennek egy szoláriumba, hogy még hosszabb ideig megtarthassák barnaságukat. Egyik megoldás sem a legjobb sajnos. Néhány nap elteltével a bőr elkezd magától lehámlani, következésképpen egyenetlen, hol világosabb, hol sötétebb foltos lesz. Emellett a szolárium által kibocsátott sugarak fokozott szárazságot okoznak az epidermiszben.

Érdemes egy hetet várni, miután visszatértünk a nyaralásból, mielőtt a bőrradírt alkalmaznánk; észre fogjuk venni, hogy az epidermisz így intenzívebben hámlasztható. A radír eltávolítja a halott sejteket az egész testfelületről, és ennek következtében kiegyenlíti a bőr barna színét.

Bőrápoló kozmetikumok nyár után

A kozmetikumokat naponta kétszer kell használni: reggel és este. Reggel válasszunk könnyű hidratáló krémeket, míg az éjszakai kozmetikumoknak gazdagabb összetételűnek és sűrűbb konzisztenciájúnak kell lenniük. Jó megoldás a kozmetikai olajok vagy a sűrű és zsírosabb balzsamok használata is. Érdemes a gyógyszertári termékeket is kipróbálni igénybevett és irritált bőr esetén.

A nyár utáni regeneratív kezelés alatt kerüljük a forró fürdőket, de ha nagyon nem tudunk ellenállni, öntsünk egy maréknyi Holt-tengeri sót a vízbe, és használjunk egy kis speciális fürdőolajat is. A só lágyítja a bőrt, míg az olaj hidratálja azt.

Hajápolás a nyár elmúltával

Az UV sugarak gyengítik a haj állapotát, mert megnyitják a kutikulákat és elpusztítják a fehérjéket a kérgi rétegben. Ennek eredményeként a haj törékeny és gyenge lesz. A haj állapotának és megjelenésének javítása érdekében legalább hetente egyszer intenzív tápanyagban gazsag maszkot kell használni. A jobb hatás érdekében a hajat műanyag zuhanysapkába vagy akár törölközőbe is csomagolhatjuk, aminek köszönhetően a kozmetikai összetevők mélyebbre hatolnak. Nagyon sérült haj esetén hajszaunás kezelés is ajánlott, amit profi szalonokban végeznek. A kezelés nem más, mint egy regeneráló készítmény alkalmazása a hajra, amely egy speciális eszköz által kibocsátott forró gőz következtében behatol a hajba, és belülről javítja a haj állapotát.

Nyáron utáni bőrápolás

Nyár utáni bőrápolás – házi módszerek

Az arcbőrnek is szüksége van hámlasztásra. Ha vastag és nem irritált a bőrünk, használhatunk durva hámlasztást, de ha érzékeny, akkor enzimes hámlasztással kell kezelni. Emellett a bőr típusához illő hidratáló krémet naponta kell használni, és éjszakai krémet is minden este lefekvés előtt szükséges alkalmazni. Csak a megfelelő éjszakai krém biztosítja ugyanis a megfelelő mennyiségű tápanyagot a bőrre, amely égető napsugárzásnak és erős szélnek volt kitéve. Érdemes hidratáló és tápláló maszkokat is használni, amelyek a hazaérkezést követő 2-3 naponként használhatóak.

Nyár utáni arcápolás – professzionális módszerek

Ha az otthoni arcápolás nem elegendő, kérhetjük kozmetikus segítségét is. A bőrgyógyászok és kozmetikusok számos kezelést kínálnak, amelyek megnyugtatják a nap által kiszívott bőrt. Az egyik a mezoterápia, amely a bőr alá adott vitamin-készítmény injekciót takar.

Ennek a kezelésnek számos fajtája van, beleértve az NCTF-es és a tűmentes mezoterápiát. Az NCTF egy modern vitamin-, mikroelem-, peptid- és aminosav-komplex. A tűmentes mezoterápia viszont egy vitamin-komplex beillesztését jelenti a bőr alá, elektromos áram segítségével.

A bőr elszíneződésének eltávolítása a nyár elmúltával

A nyár utáni bőr elszíneződések eltávolítása – házi módszerek

Az elszíneződés közvetlen oka a napsugárzás, közvetetten azonban számos egyéb kiváltó oka lehet – hormonális gyógyszerek, antibiotikumok, terhesség és bizonyos kozmetikumok használata; a bennük lévő tartósítószerek, színezékek és zsírok. Ezek UV sugárzás hatására ugyanis mérgezővé válnak a bőrre nézve, és sötét foltokat hagynak a bőr felületén. Így az elszíneződés akkor következik be, amikor hormonkezelés alatt napozunk, bizonyos gyógyszereket szedünk, terhesség alatt és bizonyos kozmetikumok használata is kiválthatja.

Az elszíneződés megszüntetéséhez otthoni fehérítő terápiát végezhetünk. A világosító tulajdonságokat arbutinnal, liponsavval, azelén- vagy fitosavval felturbózott krémek biztosítják; számos változat érhető el a drogériákban. Az ilyen típusú kozmetikumok gyengéd hámlasztó hatást fejtenek ki, amely gátolja a bőr pigmentet (melanocitákat) termelő sejtek aktivitását és növeli az elszíneződés eltűnését. A hatások csak akkor jelennek meg, ha a világosító krémeket rendszeresen használjuk több egymást követő hónapon át. Ugyanakkor a napozást kerülni kell, mert az elszíneződés újra megjelenhet.

A nyár utáni bőr elszíneződések eltávolítása – professzionális módszerek

A bőr elszíneződésének eltávolítására szolgáló otthoni módszerek értelemszerűen nem olyan hatékonyak, mint a bőrgyógyász által végzett kezelések, különösen az alábbiak:

  • glikopeeling, kojinsavval;
  • mandula peeling, leggyakrabban pioglikolsavval kombinálva;
  • sárga peeling retinsavval, azelainnal és kojinsavval;
  • könnyű peeling, azaz triklór-ecetsavas hámlasztás;
  • mikrodermabrázió, azaz az epidermisz mechanikus hámlasztása;
  • lézer vagy IPL (intenzív pulzus fény) használatával végzett kezelések.

A még jobb eredmények érdekében javasoljuk, hogy ezeket a kezeléseket többször ismételjük meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük